Кои храни и продукти здравословно намаляват охотата за ядене Основен фактор за трупане на килограми

...
Кои храни и продукти здравословно намаляват охотата за ядене Основен фактор за трупане на килограми
Коментари Харесай

Ментата и червеният пипер убиват апетита

Кои храни и продукти здравословно намаляват охотата за ястие
Основен фактор за трупане на килограми е насладата от храната и желанието за още и още. Добавете мента към менюто си и с фигурата ви ще се случи знамение – тази билка провокира чувство за задоволеност и потиска апетита, споделят диетолозите. Според тях възприятието за наслаждение от яденето поражда заради производството на ендорфин, а ментата съдържа вещество, което оказва помощ да се увеличи равнището на този хормон на щастието.

“Когато ядем мента, мозъкът ни реагира с чувство за някакво прелестно събитие. Това заменя възприятието на наслада от поемането на огромни количества храна ”, изяснява съветският диетолог Татяна Залетова.

Ендорфинът контролира настроението и ръководи чувството за задоволеност. При консумация на мента се отделя ментол, който увеличава производството на въпросния хормон

Изследване, представено от уеб страницата за хранене Eat this, not that!, е открило, че хора, които миришат мента на всеки два часа, губят  2,2 кг от тежестта си месечно, тъй като апетитът им понижава. Сайтът поучава искащите да отслабнат да държат ментов дестилат в чантата си и постоянно да го душат, изключително когато изпитат апетит. Лосионът може да се подготви вкъщи с етерично масло от билката. Ментовата дъвка без захар също оказва помощ.

И други артикули потвърдено залъгват глада и с тях може да се отслабне здравословно. Такива са ядките, които, въпреки и калорични, съдържат потискащи апетита фибри, които се храносмилат постепенно и остават в стомаха по-дълго, пораждайки възприятие за задоволеност. 1/4 чаша бадеми да вземем за пример съдържа 4 грама такива фибри. При това ядките са източник на потребни мазнини, които смъкват равнищата на холестерола. Овесената каша също е богата на тези фибри – в половин купичка има 5 г от тях. Кашата покачва и равнищата на потискащия апетита хормон холецистокинин.

Ябълките са потвърден палач на глада, освен това съдържат доста вода, която също засища. Пектинът в тях пази от скокове на кръвната захар, които усилват охотата за ястие.

И подправките понижават желанието да се тъпчеш и покачват метаболизма. Изследване сочи, че хората, които подправят супата си с червен пипер, натрупат на ден 60 калории по-малко и горят 10 калории повече от тези, които не поставят от подправката.

Авокадото е цялостно с мононенаситени мазнини, които засищат. Половинка от този плод на препечена филийка заран ще убие апетита ви до обяд.

Така работи и зелената соя едамаме - половин купичка от нея съдържа единствено 95 калории, само че над 8 грама изобилен протеин.

Богатите на вода листни зеленчуци трайно пълнят стомаха

Опитайте за обяд салата от брюкселско зеле и кейл.

Мастните киселини омега-3 в лененото семе също потискат апетита, а супена лъжица от него съдържа 2,3 г от тях, както и насищащи фибри. Омега-6 в семето покачва холецистокинина в тялото. Подобен резултат имат и семената от чиа.

Яйцата са фамозен артикул за диети и протеинът в тях управлява глада до 36 часа. Протеиновата напитка айрян изгаря непотребните мазнини и дава на тялото сила.

Яденето на кисела храна лимитира желанието за сладко. В това отношение лимонът е незаместим. Направете си дресинг за салата с свеж лимонен сок, зехтин, лъжица балсамов оцет, чаена лъжичка мед, две лъжички чиа и ще утолите глада. 

Оцетът също убива апетита, тъй като забавя изпразването на стомаха и смъква гликемичния показател при консумация на въглехидрати като паста. Някои пият ябълков оцет всеки ден, тъй като е богат на витамини и подкрепя храносмилането.

Сред другите потискащи апетита храни са супата, бобовите, сьомгата, плодовете и зеленчуците, зеленият чай. А за потушаване на апетита чаша вода с малко лимон преди хранене е незаменима. При това хидратира организма, а хората от време на време бъркат дехидратацията с глада.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР